Medische dossiers slingeren rond

Wie is de eigenaar van een medisch dossier?

Hebt u ervaring met rondslingerende medische dossiers? Meld het ons
 

Medische dossiers zonder toestemming gelicht

Klik erop om het bezwaarschrift te lezenZorggroep Almere en de GGD-Flevoland doen samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar medische klachten bij vluchtelingen. Mensen die geboren zijn in een landen waar veel asielzoekers uit komen, zijn via hun huisarts aangeschreven met het verzoek of ze een enquête willen invullen met vragen over hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. De enquête, die in de zomer van 2001 verstuurd is in een genummerde envelop, zal anoniem worden verwerkt volgens de begeleidende brief.
Curieus is het bezwaarformulier dat bij de enquête is bijgesloten. Wie het niet invult geeft automatisch toestemming om het medisch dossier te laten lichten.
Stichting LMI is van mening dat medische gegevens alleen met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene aan derden mogen worden gegeven.

 

Ziekenhuis & medische dossiers

Ziekenhuizen blijken medische dossiers niet streng te bewaken. Dat bleek toen het VU-ziekenhuis een paar als artsten verklede acteurs langs de afdelingen stuurde om de bewaking te testen. De acteurs wisten talloze medische dossiers te ontfutselen aan argeloze verplegers en artsen. Lees hier het hilarische, maar zorgwekkende verslag.